dissabte, 23 de juny del 2012

La nit de Sant Joan.-Propietats de les herbes,bruixes i màgia

La Nit de Sant Joan el 23 de Juny, és un moment únic per les herbes,la majoria guaridores o de bona fortuna.
Costum d'aquesta nit es, sortir al bosc a collir tota mena de plantes.
L'herba de sant Joan ,  es té de collir a la mitja nit . Collir-ne i posar-la cap per avall en una bossa vermella que pengi del coll protegirà el portador de patir mal de cap durant tot un any.També si es penja a la porta d'entrada de casa, et guarda tot l'any.
Si es posa amb oli d'oliva a nit i serena uns dies, tenim un oli utilitzat quan et dones un cop fort.S'el anomena oli de cop
També cal dir que aquesta nit es plena de creences i encanteris.
L'herba de Sant Joan(Hypericum perforatum)




                                                 foto:Casa Macianet
El fenomen de la bruixeria,els investigadors Pau Castell i Isidor Fernàndez han procedit a la recollida de testimonis orals entre la gent de la Vall Fosca durant el període 2009-2011. Les entrevistes (Mercé de ca de Nicolau  més de 90 anys d'edat i amb una gran capacitat per recordar) realitzades durant aquests anys han estat enregistrades en format audiovisual, conformant un corpus molt ric pel que fa al patrimoni oral d’aquesta zona del Pirineu català .A través d’aquesta pàgina es pretén contribuir a la difusió i la posada en valor d’aquest patrimoni, oferint una eina útil tant per a investigadors com per al públic en general.

El capellà-bruixot de Beranui
Diversos testimonis de la Coma de Mont-rós i Beranui parlen d’un episodi d’abans de la guerra civil ocorregut a casa Baró de Gramenet i relacionat amb unes estranyes aparicions que espantaven les filles petites d’aquesta casa quan anaven a pasturar els animals. Darrera dels fets hi havia suposadament un capellà de Beranui que els feia “màgica”.
Aquelles nenes teniven por a Gramenet. Deien que se’ls apareixia un home vermell i els espantava les bèsties. I deien que si ho feia el capellà de Beranui, que els feia màgica.
(Testimoni recollit a Tremp per Pau Castell el juny de 2008)

Als de Baró els hi feia el capellà de Beranui. Fins que un dia l’hereu de Baró va anar a l’abadia de Beranui i li va dir “el dia que torni a passar alguna cosa a les meves germanes et fotré quatre tiros". Perquè se’ls presentava allí on elles guardaven les ovelles una figura com de persona. S’acollonien. I deien que ho feia el capellà. Mossèn Joan li diven, era d’Andorra. Tothom ho deia. Perquè s’havia barallat amb els de Baró.
(Testimoni recollit a Paüls per Pau Castell el setembre de 2009)

Podeu consultar el web a: http://vallfosca.antropologiavisual.net/