dimarts, 6 de març del 2012

Museu Hidroelèctric de Capdella (MHC)


Horari :

Del 24 de juny al 4 de setembre
Visita lliure:
Dimarts, dimecres i dissabte, de 18 h a 21 h
Dijous, divendres i diumenge, d’11 h a 14 h

Visita guiada:
Dijous (11 h) i dissabte (18 h)
                                                                                                                                             
Del 5 de setembre al 23 de juny
Visita guiada:  dissabte a les 12 h

Els mesos d’abril a juny
Visita lliure: diumenge a les 11h

El Patronat Municipal de Turisme es reserva el dret de modificar els horaris del Museu. Podeu consultar els horaris a www.vallfosca.net www.vallfosca.net

Descripció:

El Museu s’ubica en el recinte de la central hidroelèctrica de Capdella, a la Vall Fosca.
És un espai d’interpretació i descoberta que analitzat el complex i desconegut món de les centrals hidroelèctriques construïdes ara fa un segle.
Al llarg del recorregut es poden visitar les sales Emili Riu i EEC, que alberguen l’exposició permanent, la forja, els espais del transport, el recinte exterior, el poste i la sala de màquines.
Un recorregut per un espai de ciència i tècnica embolcallat pel caliu humà dels centenars de milers de persones que van aconseguir realitzar una obra titànica en un temps rècord de vint-i-tres mesos.

Central de Capdella any 1917
Informació complementària:
Capdella: la primera gran central elèctrica de Catalunya. 1911-1914
Les reserves d’aigua de la vall van contribuir a forjar les idees d’empresaris i polítics visionaris que juntament amb l’esforç humà van tirar endavant un projecte titànic que va contribuir al ressorgiment industrial de Catalunya.
Els beneficis socials i econòmics de la producció d’energia elèctrica van ser incalculables, tan per Catalunya com per aquesta vall pirinenca tradicionalment agrícola i ramadera.
Anticipació, esforç humà i autosuficiència van garantir l’èxit d’un projecte que va executar-se en un temps rècord: 27 mesos.
Enili Riu i Periquet

Precursor del projecte de la central hidràulica de Capdella i polític controvertit, és un dels personatges més oblidats de la recent història del nostre país. Procedent d’una família humil de Sort, va aconseguir tirar endavant un projecte visionari que no va comptar amb el recolzament de les institucions polítiques ni del món
financer de la Catalunya de principis del segle XX.
El 18 de novembre de 1911 constituí a Barcelona, juntament amb empresaris franco – suïssos la companyia Energia Eléctrica de Cataluña (EEC) concessionària de les obres de Capdella.
Políticament lligat al Partido Liberal, es presentà i guanyà les eleccions al Congrés de 1901 a 1916, per la demarcació de Sort – Vielha (a la qual pertanyia la vall Fosca), amb un programa ambiciós que volia subsanar les mancances més urgents com: millora de les comunicacions, aprofitaments hidroelèctrics i línies de tren.
El fet de què visqués a Madrid, que defensés idees nacionalistes i que pels habitants de la demarcació Sort – Vielha “s’havia venut les aigües als estrangers”, van provocar que morís sense aconseguir el merescut reconeixement.

Les construccions
Cambra d'aigües
El projecte de les obres va ser redactat el 1911 per l’enginyer francès de l’empresa Locher & Cie de Zurich, Sr. Leon Mounaille, especialista en les perforacions dels túnels dels ferrocarrils suïssos (Saint Gottard i Simplon), amb un pressupost total de 8.115.000 pts.
Les obres a realitzar eren:
· recreixement de l’estany Gento, que és l’estany regulador.

· Calat i intercomunicació de 15 dels 28 estanys.
· Excavació del canal de comunicació i construcció de la cambra d’aigües. · Col·locació de la canonada forçada.
 · Construcció de la central.
  · Instal·lació de l’estació transformadora.
  · Línia de transport.
El 15 de desembre de 1911 es posà en marxa una minicentral amb una potència de 80 kW, que subministrava energia al campament i al funicular. La primera fase de les obres s’inicià el novembre de 1911 i acabà 27 mesos després, el gener de 1914 amb la producciódels primers kW.
El gran contingent de treballadors van anar abandonant progressivament la vall, malgrat que les obres de canalització dels estanys no finalitzaran fins el 1941, amb la comunicació de l’estany Reguera a la conca de Rus.
Moments significatius

1901    Emili Riu guanya les eleccions i es converteix així en el representant de la vall Fosca al Congrés.
1911    El Governador Civil de Lleida dóna les concessions de les aigües del Flamisell.
Es constitueix l’empresa Energia Electrica de Cataluña (EEC) i s’inicien les obres.
1913    El Ministro de Fomento, Sr. Villanueva, visita les obres de les hidroelèctriques deixant entreveure la importància que que tenien per l’economia del país.
Primera vaga general, s’aconsegueixen la reducció de la jornada laboral a 11 hores.
1914    El primer kW surt de Capdella.
1924    El Rei Alfons XIII visita les instal·lacions de Capdella.
1937    Avions del Bando Nacional bombardegen les instal·lacions.
Con ja havia passat el 1924 s’inunden les instal·lacions de la CH Capdella
1985    S’automatitzen 3 dels 5 grups de la central, a partir d’aquest moment deixa d’haver-hi treballadors.